Parodontoza, cunoscută și sub denumirea de boala parodontală, este o afecțiune a țesuturilor care susțin dinții, inclusiv gingiile, osul alveolar și ligamentele parodontale. Această boală poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, afectând atât sănătatea orală, cât și bunăstarea generală.

Printre simptomele parodontozei se numără:

  1. Gingii inflamate și sângerânde: Gingiile roșii, inflamate și sângerânde sunt un semn tipic al parodontozei. Aceste simptome pot apărea în timpul periajului din cauza acumulării de plăci bacteriene și pot indica deteriorarea țesuturilor gingivale.
  2. Retracție gingivală: Pe măsură ce boala progresează, gingiile pot începe să se retragă de pe dinți, expunând mai mult din suprafața acestora. Acest lucru poate duce la sensibilitate la căldură, frig sau la alimentele și lichidele dulci.
  3. Mobilitatea dinților: Pierderea suportului osos în jurul dinților poate duce la mobilitatea acestora și, în cazuri severe, poate provoca chiar pierderea dinților.
  4. Mirosul neplăcut al respirației: Bacteriile care prosperă în gingii pot provoca un miros neplăcut al respirației, cunoscut și sub numele de halenă.
  5. Formarea abceselor și a puroiului: Infecțiile severe pot duce la formarea de abcese în jurul dinților afectați, însoțite de durere și disconfort.

Aceste simptome nu doar că pot afecta confortul zilnic al unei persoane, ci pot influența și stima de sine și interacțiunile sociale.

Prevenția, controalele și tratamentul

Prevenția este cheia în gestionarea și limitarea progresiei parodontozei. Aici la Dental Vision Clinic din Bacău, oferim servicii personalizate de igienă orală și educație pentru a ajuta pacienții să își mențină sănătatea gingiilor.

Controlul regulat al parodontitei este, de asemenea, esențial. Vizitele regulate la dentist pentru igienă orală și examene periodice pot ajuta la detectarea timpurie a semnelor de parodontoză și la prevenirea complicațiilor ulterioare.

În cazurile în care parodontoza este deja prezentă, tratamentul prompt este crucial. În funcție de severitatea afecțiunii, tratamentele pot include debridarea subgingivală pentru eliminarea plăcii bacteriene și a tartrului, terapia antibiotică locală, intervenții chirurgicale pentru reconstrucția țesutului gingival și, în unele cazuri, chiar tratamente regenerative pentru restabilirea osului pierdut.

La Dental Vision Clinic, ne angajăm să oferim tratamente personalizate și eficiente pentru parodontoza, pentru a ajuta pacienții să recâștige sănătatea gingiilor și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

Pentru o evaluare și un plan de tratament personalizat, vă invităm să ne contactați și să programați o consultație la Dental Vision Clinic din Bacău.

PROGRAMEAZĂ-TE